Spring naar inhoud

Pensioenkorting in 2021 ? Slecht idee !!!

Iedereen is druk met het Coronavirus en de regering strooit met miljarden om de economie overeind te houden. De pensioenfondsen staan er ook slecht voor door de ingestorte beurskoers, de gemiddelde dekkingsgraad ligt nu rond de 90%. Volgens de huidige regels zou dat betekenen dat de pensioenen volgend jaar met 10% verlaagd moeten worden.
Gelukkig staat het Thales pensioenfonds er redelijk goed voor. Op 7 mei was de dekkingsgraad 102%, maar dat kan aan het einde van het jaar wel weer anders zijn.
Nu wordt er in Nederland jaarlijks ongeveer voor 30 miljard aan pensioenen uitgekeerd. 10% korten zou dus om een bedrag van 3 miljard gaan. Dat is ongeveer het bedrag dat de KLM krijgt om 30.000 banen te redden. Grote bedragen, maar ruis in het grote geheel van het reddingsplan van 70 tot 100 miljard. De regering doet er goed aan de pensioenen van de 3 miljoen gepensioneerden te redden. De vorige crisis heeft geleerd dat met stevige bezuinigingen / belastingverhogingen de economie in een negatieve spiraal terecht komt. Want b.v. de horeca in Nederland draait niet alleen op jongeren, ook de gepensioneerden besteden veel. Wat heeft het voor zin dat de overheid de loonkosten van het horeca personeel doorbetaalt als volgend jaar door  pensioenverlagingen en belastingverhogingen toch geen mens meer uit eten kan gaan.  Het belangrijkste economische probleem van de corona uitbraak is vraaguitval. Door de onzekerheid over de toekomst durven mensen geen geld meer uit te geven. Pensioenverlagingen zijn dus geen oplossing maar juist een vergroting van het probleem. Daarom een oproep aan de regering: Maak de crisis niet erger, laat de pensioenen met rust.